četvrtak, 14. veljače 2013.

ČČČČČČČČ kao čičak

Opet ja sa svojim maskicama i prirodnom kozmetikom. Ali šta ću??? Kad je volim, naprosto obožavam jer pod 1. ne izaziva alergije (bar većina), pod 2. može se napraviti kod kuće i samim time je i jeftinija, pod 3. sastojci su provjereni i ne sadrži boje i konzervanse.
E pa danas malo o čičkovom ulju...Pored toga što ga ima kupiti svuda možemo ga i sami napraviti :  
Šaku suhog i sitno istucanog čičkovog sjemena prelijemo  sa malo 90 % alkohola i  ostavimo da stoji 14 dana, zatim dolijemo 3/4 litre ulja ( najbolje maslinovog, ali ako ga nema dobro je i suncokretovo), pa opet ostavimo 4 sedmice na toplom mjestu, uz povremeno mućkanje. Da bi alkohol ispario, bocu sa uljem ne zatvaramo nego prekrijemo sa malo gaze. Ovo ulje se  koristi protiv lišajeva na koži, čireva, apscesa i kožnih nečistoća te opekotina i ekcema.
Masažom vlasišta čičkovim uljem potiče se cirkulacija krvi i ishrana korijena kose, suzbija se perut i njeguje oštećena kosa.

Maska od limuna i čičkovog ulja za suhu kosu
Potrebno Vam je jedno žumance, pet kašikica svježe iscjeđenog limunovog soka i jedna kašikica čičkovog ulja. Kad promiješate sve sastojke, stavite na kosu i neka djeluje 20 minuta. Isperite normalno.

Protiv masne kose
Nakon  pranja isperite kosu čajem od čička u koji ste dodali malo
sirćeta.


Univerzalna maska:
Izmješajte u posudici jedno žumance s maslinovim i malo čičkovog ulja. Dodajte malo meda i suhog pivskog kvasca. Mješavinu rasporedite i utrljajte po cjeloj kosi, umotajte glavu i ostavite pola sata. Nakon toga operite kosu. Ovu masku stavljajte jednom sedmično.

Nema komentara:

Objavi komentar