srijeda, 13. veljače 2013.

OJABUČITE SE

Jabuka sadrži vodu, vitamine ( A,B i C), minerale i vlakna koji regulišu probavu, a pojačavaju i izlučivanje mokraće. Pektin u jabuci lako je topiv u vodi, a bubreći, "zarobljava" molekule holesterola izbacujući ga iz organizma. To kažu stručnjaci a ja mislim da je najbolje kod jabuke to što se može naći na stolu tokom cijele godine. U kozmetici jabuka se pokazala kao odličan tonik, a koristi se i kao voćna maska za lice. Važno je zapamtiti da se u kozmetici uvijek koriste kisele jabuke.
Za suhu kožu upotrijebite jabuku sa malo bademovog ulja. Upotrijebite kuhanu ili pečenu jabuku.
Sirova jabuka koristi se samo za normalnu kožu. Istrugana jabuka, stavljena kao kaša na lice začas će očistiti kožu, osvježiti je i dati prirodan sjaj.

Maska za masnu kožu od jabuke

Ovo je jedna od najboljih maski za njegu kože. Ova maska kožu hrani, osvježava, jača i daje koži specifičan ton.
Jabuku ogulite, skuhajte i nasitno izgnječite. Dodajte kašikicu meda i dobro promiješajte. Dobijenu smjesu nanesite na vrat i lice. Masku nakon 20 min. isperite s mnogo vode. Jabučna kaša pomiješana sa medom hrani kožu i čini je elastičnom, usporava starenje.
Bogat sadržaj pektina u jabuci pojačava sposobnost kože da upija vlagu. Na taj način koža postaje jedra, rumena, vlažna i sjajna.
Protiv crvenila lica
Potrebno Vam je: 1kisela jabuka, 150 ml mlijeka i 2 žumanca.
Priprema: jabuku izrendajte, stavite u mlijeko, pa kuhajte do ključanja. Dobićete mliječnu kašu. Kada se ohladi dodajte žumance i dobro umutite.
Upotreba: masku držite na licu oko 15 minuta. Vrlo brzo gubi se crvenilo kože i ona postaje glatka i meka.. 


Jabuka se vrlo često može upotrijebiti i za masažu. Ovakvom masažom postiže se nevjerojatna svježina kože. Jabuka se isiječe na 4 dijela, pa se komadićima trlja koža snažno i u krug..
Recept za svjež ten
Kora 2 jabuke, 2 kisele jabuke srednje veličine, 100 g šečera, 1l vode
Priprema: isitnite koru jabuke, zatim isijecite jabuku na kriške, dodajte šećer i na kraju prokuhanu vodu. Ostavite na suncu sedmicu dana u zatvorenom sudu i tako ćete dobiti jabukovo sirće.
Upotreba: ovo je odličan losion za nečistu kožu, protiv bubuljica, mitesera, otvorenih pora. Namočite komadić vate ili gaze i tapkajte po licu, odnosno masirajte kožu. To možete činiti više puta na dan.   
Također, jabukovo sirće vraća kosi sjaj. Za ispiranje na svakih pola litre vode dodajte kašiku jabukovog sirćeta.



Nema komentara:

Objavi komentar