petak, 8. veljače 2013.

SODA BIKARBONA

Soda bikarbona (natrijev bikarbonat, NaHCO3) je bijeli kristalni prah koji se slabo otapa u vodi dajući slabu baznu otopinu. Soda se može naći lako u svakoj prodavnici, a cijena joj je više nego povoljna. Pored toga, soda je proizvod koji ne sadrži umjetne i štetne dodatke. Trebam li Vam navesti još neki razlog da je nabavite ili je ovo dovoljno? Ok, ok onda evo dole još savjeta...
Za glatku kožu
Pomješajte  sodu bikarbonu sa vodom u omjeru 3:1. Nakon što dobijete gustu smjesu s njom napravite peeling lica, tijela kao i ostalih suhih dijelova kože kao što su laktovi ili pete. Ovo je u suštini domaći mikrodermoabrazivni tretman. Drugi način je da izmješate malu kašikicu sode bikarbone s otprilike dvije kašikice mineralne vode pa nježno umasirajte smjesu na lice kružnim pokretima. Isperite nakon jedne minute.
Kupka za cijelo tijelo
 
-       8 kašikica meda, 16 kašikica bejbi ulja,16 kašikica morske soli i 4 kašikice sode bikarbone. Sve sastojke sipajte u kadu tople vode i uzivaj te u glatkoći kože nakon toga. Potrebno je samo dobro isprati sve sa tijela, pogotovo ako imate osjetljivu kožu.
Za sjajne i bijele zube
 
Ukoliko želite imati bijele zube, soda bikarbona vam može pomoći.  Međutim kako ne biste oštetili zubnu caklinu, nemojte ovo ponavljati više od jednom sedmično. Umočite Vašu četkicu za zube u posudicu sa sodom i njome ih istrljajte.
 
 
Za ublažavanje opekotina, ujeda i reakcija na otrove biljaka
Soda  dovodi u ravnotežu pH vrijednost Vaše kože i na taj način ublažava njene  površinske iritacije. Stavite malo sode u šoljicu i napunite je vodom dok se ne rastopi. Namočite krpu u tu vodu i obložite mjesto iritacije.
Protiv urinarnih infekcija

¼ kašikice sode sa 2 l vode (svakodnevno, tokom nekoliko dana) mogla bi pomoći kod problema s urinarnim traktom. Naime, soda bikarbona čini okruženje u mjehuru više baznim, što bakterijama smanjuje mogućnost širenja.
Za kosu
Umasirajte sodu bikarbonu na kosu. Soda će upiti višak ulja i ukloniti mrtve stanice kože sa vlasišta. Nakon toga temeljito isperite vodom. U početku kosa će se možda činiti isušenom, ali nakon nekoliko sedmica riješit ćete se peruti i imati glatku i sjajnu kosu.
Ako Vas muče ispucani vrhovi, soda bikarbona je dobra i za njih. Pomiješaj pola kašikice sode s jednom šoljicom tople vode te nanesite na kosu, a nakon toga isperite.
Za čišćenje četki za kosu

Četke za kosu s vremenom u sebi nakupe mnogo nečistoća, pa ih je potrebno i očistiti. Napunite lavor mlakom vodom i dodajte malo sode u nju, a zatim četke ostavite 1-2 sata uronjene. Nakon toga potrebno ih je još samo isprati. 
 
Njega noktiju

Na četkicu za nokte stavite sodu i kružnim pokretima očistite nokte na rukama i nogama.
 
 

Nema komentara:

Objavi komentar