četvrtak, 7. veljače 2013.

LJEPOTA S MEDOM


Med se koristi za ljepotu još od vremena Kleopatre a  jednako je popularan i danas. Najpopularniji proizvodi na tržištu sadrže med a posebno mjesto zauzimaju kupke, kreme, losioni i proizvodi za njegu kose. Savršen je za suhu i oštećenu kosu. Njegovi šećeri pomažu da dlaka postane sjajna i glatka i osiguravaju joj sjaj. Također umornoj koži daju sjaj i svježinu. Med na koži stvara površinski zaštitni sloj koji joj je itekako potreban u ovim hladnim zimskim mjesecima. Prirodni je antioksidans i antibiotik koji smiruje upalne procese upijajući  nečistoće iz pora na koži. Pa zašto onda ne bismo sebi priuštile jedan vrhunski spa tretman u toplini svoga doma, zaobilazeći skupe proizvode u ovim teškim recesijskim danima. Dovoljno je da si odvojite sat vremena za sebe, da imate malo meda,šećera i eventualno maslinovog ulja. Uživajte!

 Tonik za kožu:

Za čvršću i hidratiziraniju kožu izmiksajte jednu očišćenu jabuku sa kašikom meda tako da dobijete glatku smjesu. Nanesite na lice i ostavite 15 minuta. Isperite lice toplom vodom.
 
Regenerator za kosu

Pomješajte pola šolje meda i četvrtinu šolje toplog maslinovog ulja.
Namažite kosu i lagano masirajte, a zatim umotajte kosu u topli peškir i ostavite da djeluje oko 30 min. Nakon toga šamponirajte kosu i isperite je mlakom vodom. Kad osušite kosu sve što Vam je preostalo je da uživate u mekoj i sjajnoj kosi.
 
Maska za lice sa medom:

Nanesite med na lice i ostavite ga oko 15 minuta. Kad se osuši, isperite lice toplom vodom.Rezultat je predivna i sjajna koža. Ovaj recept možete upotrijebiti i na cijelom tijelu.
 
Maska za bore

Pomiješajte 2 kašike brašna, 1 bjelance i kašikicu meda. Nanesite na lice i ostavite da djeluje 10-15 minuta..
Piling s medom:
Pomiješajte kašiku meda sa malo smeđeg sećera. Nanesite na lice i utrljavajte kružnim pokretima, zatim isperite smjesu toplom vodom.
 Kupka od meda

Otopite pola šoljice meda u kadi tople vode i prepustite se 15-minutnom uživanju.

Smjesa za uklanjanje make-upa

Pomiješajte 1 kašičicu meda sa malo mlijeka u prahu.
 
Za čista leđa

Pomiješati par kašika meda sa sokom od narandže ili limuna, namažite leđa i nakon 10 minuta ih saperite.


Piling s medom:

Pomiješajte kašiku meda sa malo smeđeg sećera. Nanesite na lice i utrljavajte kružnim pokretima, zatim isperite smjesu toplom vodom.

2 komentara:

  1. Počela sam redovito raditi piling s medom i šećerom, ali nisam još ostavila med na licu. Budem sad i to ponekad. Imaš super ime bloga :) Joj i meni se desilo da sam zaboravila i korisničko ime i lozinku jednog Youtube account-a. Jedva nekako sam iskopala iz historyja korisničko ime, a lozinku sam već nekako iz sjećanja iskopala. Baš mi žao što ti se to desilo :/ Zapiši sad negdje ;) I stavi link na stari blog :)

    OdgovoriIzbriši
  2. ostavim ja med nekad i po sat ili dva,ako se zagledam u neki film ili me nesto drugo okupira, stetit nece sigurno,apomoci hoce :)a lozinka je uredno zapisana sada i na sigurnom ;)

    OdgovoriIzbriši