četvrtak, 7. veljače 2013.

ZELENO ZA ZDRAVLJE

Zbog čega je zeleni čaj toliko dobar i drugačiji od ostalih čajeva? Jedan od glavnih razloga je taj što se kod obrade zelenog čaja  lišće čaja izlaže pari pa se antioksidansi koji zeleni čaj sadrži  sačuvaju u puno većoj mjeri. Svima je već poznato njegovo djelovanje na zdravlje tako da ćemo se sada posvetiti samo njegovom uticaju na ljepotu.
Koristan je u borbi protiv akni i jača imunitet cjelokupnog organizma. Zeleni čaj povezuje se s ubrzanim metabolizmom i bržim sagorijevanjem masti. Antioksidativne tvari nakon treninga su upravo ono što vam treba kako bi se riješili svih slobodnih radikala u tijelu. Ovaj čaj potiče drenažu, zavarava glad i dotjeruje liniju.
Zahvaljujući brojnim vrijednim sastojcima među kojima su i vitamini C, D, E, B1 i B2, kalcij, cink, kalij, jod te fluor zeleni čaj ima doista čaroban učinak na kožu. Potiče prokrvljenost i regeneraciju kože i čuva njenu vlažnost te je jača, vitalizira, smiruje i čini nježnom. Zeleni čaj poboljšava prirodnu otpornost organizma na UV zrake, pomaže pri ublažavanju opekotina.
Sadržaj kofeina u zelenom čaju stimulira cirkulaciju i potiče detoksikaciju, što je iznimno korisno u tretmanima skidanja celulita.
Zeleni čaj se ne bi trebao piti sa šećerom jer se na taj način smanjuje njegova moć.
Najveću korist imat ćete ako pijete tek pripremljen čaj, koji je odstajao između tri i pet minuta.
 Usprkos današnjem haotičnom tempu života ne zaboravite da odvojite nešto vremena i za Vas. Ovi prirodni i laki recepti za ljepotu će Vam pomoći da na prirodan način dođete do lijepe i zdrave kože i kose. Zato večeras umjesto da se ušuškate na Vaše omiljeno mjesto na kauču, probajte neki od dole provjerenih recepata.

Tonik od zelenog čaja
Prelijte 1 kesicu čaja sa šoljom tople vode i ostavite tri minute. Nakon što se ohladi ulijte u bočicu s raspršivačem. Tonik poprskajte po kosi i licu ili nanesite na komadić vatice za čišćenje lica.

Obloge  za umorne oči

Dvije vrećice zelenog čaja prelijte sa šalicom vode zagrijane na oko 70°C. Nakon 5 minuta izvadite vrećice i ohladite ih. Potom ih stavite na očne kapke i pustite da djeluju 15 minuta.

Maska za lice

Skuhaj te čaj od jedne vrećice. Pomiješajte 3 kašikice hladnog čaja s 3 ili 4 kašikice rižinog brašna tako da smjesa bude glatka za mazanje, ali da ne curi. Zatim operite lice sa svojim redovitim sredstvo za čišćenje i nježno ga posušite peškirom. Nanesite masku na lice i ostavite je da stoji 15-tak minuta. Nakon toga isperite lice s mlakom vodom, trljajući ga da bi postigli piling efekat. Na kraju još nanesite hidratantnu kremu .

Piling za lice
Ovaj prirodni piling pomaže koži  da se detoksifikuje, očisti  i omekša.
Potreban Vam je bijeli šećer, zeleni čaj, med (ili neki drugi sastojak od dole navedenih ali imajte na umu da med hidratizira, limun čisti, jogurt smiruje a baby ulje hrani kožu).
Skuhajte  1/3 šolje vode i njome zalijete jednu vrećicu čaja. Zatim, pustite čaj neka se ohladi oko 2 minute. Nakon toga u posebnoj zdjelici odvojite 2 kašike  bijelog šečera i  iz šolje sa čajem uzmite 1 kašiku zelenog čaja i promješajte sa kašikom meda ili nekog drugog sastojka koji ste izabrali. Nakon što ste smješu dobro izmutili (ako Vam je prerijetka dodajte još jednu kašiku šećera) koristite je kao što inače koristite piling.

Nema komentara:

Objavi komentar