četvrtak, 14. veljače 2013.

RICINUSOVO ULJE

Mnoge od nas potroše i previše novca  na proizvode i skupe tretmane kako bi spriječile opadanje kose ili poboljšale njen kvalitet, no ne znaju da sve što im treba za obnovu mogu pronaći i napraviti same za samo par maraka. Odgovor se krije u ricinusovom ulju. Ricinusovo ulje ima jako protugljivično i antibakterijsko djelovanje, zahvaljujući kiselinama koje se nalaze u ulju. Ovo ulje, također, pomaže u održavanju vlažnosti vlasišta što pak pomaže u sprečavanju folikula kose u prebrzom odumiranju, te sprečava lomljenje kose.
Ricinusovo ulje se dobiva iz mahune biljke ricinus. Sirovi plodovi su otrovni, jer sadrže iznimno jak otrov ricin. Preradom se ovaj otrov uklanja, pa ricinusovo ulje nije otrovno i potpuno je sigurno za vanjsku i oralnu uporabu. Bitni je naglasiti da baš iz toga razloga  ricinusovo ulje koje koristite za liječenje i u kozmetici, mora biti vrhunskog kvaliteta.
Dole slijedi par savjeta kako pomoći Vašoj koži, kosi kao i trepavicama.
 
Za hladne dane
Spriječite  isušivanje i pucanje kože nanoseći kašikicu ricinusovog ulja pomiješanog s pola kašikice ružine vode na lice i vrat. Odlično je  sredstvo za održavanje peta, laktova i ruku mekima. Ukoliko ste skloniji povećanoj maljavosti lica ovaj recept izbjegavajte.
Maske za rast kose i uklanjanje peruti
Varijanta I
Prije spavanja nanesite ulje na korijen kose, a zatim kosu umotajte u peškir i stavite plastičnu kesu preko. Ujutro operite kosu blagim šamponom dva puta. Ovaj tretman treba provoditi barem dva mjeseca  jedanput sedmično, prije nego što budu vidljivi prvi rezultati.
Varijanta II
 Izmiksajte tri kašikice usitnjenog korijena peršuna uz dodatak tri kašikice ricinusova ulja. Peršun sadržava tvar koja u kombinaciji s ricinusovim uljem odstranjuje perut i uravnotežuje korjen dlake. Smjesu nanosite jednom sedmično uz masiranje korjena kose. Ostavite djelovati najmanje 15 minuta. Kosu šamponirajte i isperite s dosta vode.
Regenerator za kosu
Ako Vam kosa gubi sjaj i postaje gruba pomiješajte 2 kašikice ricinusovog ulja, 1 kašikicu glicerina i 1 bjelanjak. Umasirajte smjesu u mokru kosu, ostavite da djeluje nekoliko minuta i dobro isperite.
 
 
Za bolji rast trepavica i obrva
Da biste imali duge, tamne i guste trepavice i obrve, nanesite ulje (najbolje čistom četkicom za nanošenje maskare) prije spavanja i ujutro ga temeljito isperite.
Ulje za čišćenje lica i skidanje šminke
Za ovu mješavinu potrebno Vam je 75% ricinusovog ulja i 25% ekstradjevičanskog maslinovog ulja. Ovaj omjer ulja je pogodan za masnu kožu, a ako vam je koža suha, razmjerno povećajte količinu maslinovog ulja.

Nema komentara:

Objavi komentar