ponedjeljak, 11. veljače 2013.

KISELA NJEGA

Sezona je limuna pa je šteta ne iskoristiti je. Limunov sok  je bogat vitaminima C i E, čisti,  jača i učvršćuje kožu, potiče obnavljanje njenih stanica, vraća joj vitalnost te je osvježava. Limun je odlično sredstvo za njegu masne kože sklone aknama budući da istovremeno čisti i sužava proširene pore. Zateže kožu i pomaže u borbi protiv bora. Evo nekoliko savjeta kako iskoristiti još limun osim u limunadi J.
Sprej za kosu od limuna
Limun daje volumen tankoj i beživotnoj kosi i pojačava sjaj. Sve što Vam treba su 3 limuna, voda i bočica sa raspršivačem. Limune narežite na kriške i stavite u lonac s vodom. Nakon što voda prokuha, ugasite i ostavite da se hladi sat vremena. Kada se voda ohladila procijedite. Ovu smjesu utočite u bočicu s raspršivačem i pošpricajte kosu za sjaj i miris.
Vodica za kosu od limuna i lavande
(za masnu kosu)
Potrebna Vam je 1 ribana kora limuna, 2 kašikice cvjetova lavande, 500ml kipuće vode i sok od 8 limuna. Koru limuna i cvjetove lavande prelijte kipućom vodom, a zatim pokriveno ostavite da odstoji 20 minuta i procijedite.
U tekućinu dodajte limunov sok i ostavite da odstoji zatvoreno 2 dana. Nakon svakog pranja kose, u 1 l vode umiješjte 1/8 napravljene tekućine  i upotrijebite za ispiranje kose.
Riješite se peruti
Umasirajte 2 kašikice limunovog soka na tjeme i isperite vodom...
 
Osvježite dah
Kapnite nekoliko kapi limunovog soka u usta, promiješajte i progutajte. Zbogom bakterijama!
Piling za pete i laktove
Na polovicu iscijeđenog limuna stavite po kašikicu šećera. Time istrljajte laktove i pete jednom sedmično i oni će  dobiti svjetliju i nježnu boju.
Lifting za lice
Sok od pola limuna pomiješajte sa kašikicom tople vode. Mješavinu, koja zateže kožu i briše sitne bore, vatom nanesite na lice dvaput dnevno.
Maska za lice
Jedan žumanjak izlupajte sa jednom kašikom limunovog soka. Nanesite smjesu oprezno (jer jako tečna) u više slojeva. Masku operite toplom vodom.
Limun u borbi protiv bora
Za otklanjanje bora, čisti sok od limuna nanesite prstima direktno na bore, no pripazite na područje oko očiju.
   
Za mekane ruke
U posudu s mlakom vodom dodajte krišku limuna ili grejpa i u sve to umočite ruke i tako ih držite nekoliko minuta.Pored glatke kože Vaši nokti će biti izbjeljeni i  sjajni.

1 komentar: