utorak, 12. veljače 2013.

Tibetanska gljiva

Mnogi od Vas su vjerovatno čuli već za čudo zvano Tibetanska gljivica, a mene zanima koliko Vas ih je i probalo? Ne znam znate li za njena koristna dejstva ali evo nije na odmet ponoviti ih:
1.    Regulira izmjenu tvari u organizmu.
2.    Liječi bolesti krvnih žila, srca, rastvara holesterol u krvnim žilama 
3.    Liječi gušteraču, jetru i slezenu
4.    Liječi želudac, crijeva i djeluje na nestanak čireva.
5.    Popravlja i reguliše krvni pritisak
6.    Proizvodi atibiotike i liječi upaljena mjesta
7.    Liječi bolesti bubrega i kontrolira mokraćne kanale
8.    Zaustavlja razvoj raka u organizmu odnosno metastaza
9.    Pomlađuje tijelo tako da spriječava brzo starenje
10. Liječi žuč, čisti žučne puteve, dvanaesterac, rastvara žučne kamence
11. U tijelu regulira pomanjkanje energije i štiti od stresa
12. Sadrži sve vitamine potrebne za život čovjeka i normalno funkcioniranje organizma
Tako kažu dugogodišnji korisnici. Ja kažem da definitivno imam više energije kada je koristim, nemam onih svojih čestih nesvjestica (uzrokovanih niskim pritiskom) i povoljno utiče na probavu. Nalaze nisam vadila da vidim stanje željeza s kojim također kuburim ali sudeći po raznim pričama ljudi po forumima kod nekih se vidljivo popravila i krvna slika.
Način upotrebe i pripreme je jednostavan i ne oduzima mi puno vremena, mada većina zbog toga odustane (ovdje mislim na onu većinu koje ne odbija okus i izgled samih gljivica).
NAČIN PRIPREME ZA JEDNU OSOBU
Dvije velike plastične ili drvene supene kašike gljive stavite u staklenu posudu (običnu teglu) i prelijte sa otprilike 1,5-om čašom mljeka. Uglavnom se koristi mlijeko sa 1,5%m.m., mada ja ponekad stavim i neko drugo. Nakon 24 sata promiješajte drvenom ili plastičnom kašikom (nikako metalnom jer u tom slučaju  gljiva umire i gubi ljekovita svojstva koja sadrži i postaje crna) i procijedite kroz plastično cjedilo. Procijeđeno mlijeko popijte, ali pazite da ne popijete ni djelić gljive. Zatim gljivu u cjedilu operite pod mlazom hladne vode. Ispranu gljivu stavite u čistu teglu, nalijte ponovo mlijeko i tako opet svakih 24 sata. Teglu je potrebno držati na sobnoj temperaturi kako bi moglo doći do fermentacije.
 
 
KURA
Kefir se pije 20 dana i to uglavnom prije spavanja. Nakon jedne dvadesetodnevne kure pauzira se 10 dana. U toku pauze od 10 dana gljivu je potrebno redovno tretirati na isti način kao i za vrijeme upotrebe napitka. Zdrava gljiva udvostručuje  se za 17 dana. Tada je podijelimo i damo polovicu slijedećem korisniku.
Prema nekome običaju nikako je ne smijemo prodavati, mada mnogi i to rade (njima na obraz).
 
 
O čemu je zapravo riječ? Pa ova gljivica u krajnjem slučaju od mlijeka pravi kefir. Kefir je najstariji fermentirani mliječni proizvod koji potiče sa Kavkaza. Napitak se može praviti od različitih vrsta mlijeka. Potrebno je samo mlijeko i gljive kefira. Prirodni mliječni kefir nastaje tako da se zrna kefira, koja su u principu simbioza bakterije i gljive, dodaju u sviježe ili trajno mlijeko. Pri optimalnoj temperaturi od 10 °C do 25 °C mlijeko fermentira. Postotak alkohola varira od dužine fermentacije (od 0,2 do max. 2%). Kako je kefir skoro bez šečera (laktoze) koji se pretvorio u alkohol, pogodan je za osobe koje imaju alergijske reakcije na laktozu. U procesu fermentacije kefira nastaju različite aromatske supstance, kao i CO2. Kefir je bogat B vitaminima a takođe sadrži i vitamin E. Znači ne može da škodi. A ako ima još i ona obećana dejstva još bolje.
Nakon detaljnog čaprkanja po netu, našla sam čak i to da ovaj kefir mnogi mažu po koži. Ja ko ja, probala. Obećavaju lice bez bora. Pa borica smijalica imam i dalje mada mi je lice nekako sinulo, izgleda zdravije, nekako kao kad namažete BB kremu J. To naravno koristite kao masku. Onaj gušći dio koji se stvorio nakon fermentacije lagano utrljate na lice kao da je kremica i nakon nekih 20-tak min dobro isperete.
Postoji varijanta koja pogoduje i za kosu. Uzmete ona dio koji je više tečan (sirutku) i utrljate na korjen kose, nakon nekog vremena kosu operite normalno. To moram priznati da nisam probala.
A okus? Pa okus je kao i okus standardnog kefira. Ko ga voli svidjet će mu se, ko ne voli ni kupovni kefir neće ni ovaj.

3 komentara:

  1. Bok,da li netko ima jednu gljivu za darovati??

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Imam ja, ostavi mail ovdje pa cemo se dogovoriti.

      Izbriši
  2. Imam ja, ostavi mail ovdje pa cemo se dogovoriti.

    OdgovoriIzbriši