Mnogi od Vas su
vjerovatno čuli već za čudo zvano Tibetanska gljivica, a mene zanima koliko Vas
ih je i probalo? Ne znam znate li za njena koristna dejstva ali evo nije na
odmet ponoviti ih:
1.
Regulira izmjenu tvari u organizmu.
2.
Liječi bolesti krvnih žila, srca, rastvara holesterol u krvnim
žilama
3.
Liječi gušteraču, jetru i slezenu
4.
Liječi želudac, crijeva i djeluje na nestanak čireva.
5.
Popravlja i reguliše krvni pritisak
6.
Proizvodi atibiotike i liječi upaljena mjesta
7.
Liječi bolesti bubrega i kontrolira mokraćne kanale
8.
Zaustavlja razvoj raka u organizmu odnosno metastaza
9.
Pomlađuje tijelo tako da spriječava brzo starenje
10.
Liječi žuč, čisti žučne puteve, dvanaesterac, rastvara
žučne kamence
11.
U tijelu regulira pomanjkanje energije i štiti od stresa
12.
Sadrži sve vitamine potrebne za život čovjeka i normalno
funkcioniranje organizma
Tako
kažu dugogodišnji korisnici. Ja kažem da definitivno imam više energije kada je
koristim, nemam onih svojih čestih nesvjestica (uzrokovanih niskim pritiskom) i
povoljno utiče na probavu. Nalaze nisam vadila da vidim stanje željeza s kojim
također kuburim ali sudeći po raznim pričama ljudi po forumima kod nekih se
vidljivo popravila i krvna slika.
Način
upotrebe i pripreme je jednostavan i ne oduzima mi puno vremena, mada većina
zbog toga odustane (ovdje mislim na onu većinu koje ne odbija okus i izgled
samih gljivica).
NAČIN PRIPREME ZA JEDNU OSOBU
Dvije
velike plastične ili drvene supene kašike gljive stavite u staklenu posudu (običnu
teglu) i prelijte sa otprilike 1,5-om čašom mljeka. Uglavnom se koristi mlijeko
sa 1,5%m.m., mada ja ponekad stavim i neko drugo. Nakon 24 sata promiješajte
drvenom ili plastičnom kašikom (nikako metalnom jer u tom slučaju gljiva umire i gubi ljekovita svojstva koja
sadrži i postaje crna) i procijedite kroz plastično cjedilo. Procijeđeno
mlijeko popijte, ali pazite da ne popijete ni djelić gljive. Zatim gljivu u
cjedilu operite pod mlazom hladne vode. Ispranu gljivu stavite u čistu teglu, nalijte
ponovo mlijeko i tako opet svakih 24 sata. Teglu je potrebno držati na sobnoj
temperaturi kako bi moglo doći do fermentacije.
KURA
Kefir se pije 20 dana i to uglavnom prije spavanja. Nakon jedne dvadesetodnevne kure pauzira se 10 dana. U toku pauze od 10 dana gljivu je potrebno redovno tretirati na isti način kao i za vrijeme upotrebe napitka. Zdrava gljiva udvostručuje se za 17 dana. Tada je podijelimo i damo polovicu slijedećem korisniku.
Kefir se pije 20 dana i to uglavnom prije spavanja. Nakon jedne dvadesetodnevne kure pauzira se 10 dana. U toku pauze od 10 dana gljivu je potrebno redovno tretirati na isti način kao i za vrijeme upotrebe napitka. Zdrava gljiva udvostručuje se za 17 dana. Tada je podijelimo i damo polovicu slijedećem korisniku.
Prema nekome običaju nikako je ne smijemo prodavati,
mada mnogi i to rade (njima na obraz).
O
čemu je zapravo riječ? Pa ova gljivica u krajnjem slučaju od
mlijeka pravi kefir. Kefir je najstariji fermentirani mliječni proizvod koji
potiče sa Kavkaza. Napitak se može praviti od različitih vrsta mlijeka. Potrebno
je samo mlijeko i gljive kefira. Prirodni mliječni kefir
nastaje tako da se zrna kefira, koja su u principu simbioza bakterije i gljive, dodaju u
sviježe ili trajno mlijeko. Pri optimalnoj temperaturi od 10 °C do 25 °C
mlijeko fermentira. Postotak alkohola varira od dužine fermentacije (od 0,2 do
max. 2%).
Kako je kefir skoro bez šečera (laktoze) koji se pretvorio u alkohol, pogodan
je za osobe koje imaju alergijske reakcije na laktozu. U procesu fermentacije kefira nastaju različite aromatske
supstance, kao i CO2. Kefir je bogat B vitaminima a takođe sadrži i vitamin E.
Znači ne može da škodi. A ako ima još i ona obećana dejstva još bolje.
Nakon detaljnog čaprkanja po netu, našla sam čak i to da ovaj kefir
mnogi mažu po koži. Ja ko ja, probala. Obećavaju lice bez bora. Pa borica
smijalica imam i dalje mada mi je lice nekako sinulo, izgleda zdravije, nekako
kao kad namažete BB kremu J. To
naravno koristite kao masku. Onaj gušći dio koji se stvorio nakon fermentacije
lagano utrljate na lice kao da je kremica i nakon nekih 20-tak min dobro
isperete.Postoji varijanta koja pogoduje i za kosu. Uzmete ona dio koji je više tečan (sirutku) i utrljate na korjen kose, nakon nekog vremena kosu operite normalno. To moram priznati da nisam probala.
A okus? Pa okus je kao i okus standardnog kefira. Ko ga voli svidjet će mu se, ko ne voli ni kupovni kefir neće ni ovaj.
Bok,da li netko ima jednu gljivu za darovati??
OdgovoriIzbrišiImam ja, ostavi mail ovdje pa cemo se dogovoriti.
IzbrišiImam ja, ostavi mail ovdje pa cemo se dogovoriti.
OdgovoriIzbriši