četvrtak, 14. veljače 2013.

SVESTRANO ULJE

Maslinovo ulje je pravi dar prirode, izvrstan za gotovo sve; prehranu, kožu, ruke, nokte, te kosu. Bogato je skvalenom, prozirnim, bezbojnim i bezmirisnim uljem koje djeluje kao anti-oksidans, tako da prirodno dubinski vlaži kožu i štiti od starenja. Osim toga sadrži vitamine A i E, te polifenole. Blagotvorno deluje na suhu i nadraženu kožu i pomaže kod zaceljivanja rana i ogrebotina. Vrlo rijetko uzrokuje alergijske reakcije.
 
Piling od morske soli i maslinovog ulja
Ako vam se koža peruta, napravite piling od dvije kašike morske soli i četiri kašike maslinovog ulja. Kružnim pokretima utrljajte smjesu u kožu, lice isperite i dobro osušite. Zahvaljujući maslinovom ulju koža će dugo da ostane glatka i nježna.
 
Maslinovo ulje pegla bore
Povremeno masirajte kožu toplim maslinovim uljem odozgo nadole. Vitamini A, C i E, koji se nalaze u maslinovom ulju, regenerišu ćelije, sprječavaju nastanak bora i ubrzano starenje kože.
 
Sredstvo za sunčanje iz kućne radinosti
 Dok su orasi još zeleni naribajte ih u maslinovo ulje i dodajte isto tako naribanu mrkvu.Sve to dobro promješajte i čuvajte neko vrijeme na suncu. Nakon toga procjedite i koristite za sunčanje.

 Mediteranska maska za cijelo tijelo
Pomiješate sok jednog iscijeđenog limuna s četvrtinom šoljice maslinova ulja. Ova maska je pogodna za sva godišnja doba, a koži daje poseban sjaj.
 
Za oštećenu kosu
U zagrejano maslinovo ulje stavite po 1 kašiku cvijeta kamilice, suhog lišća žare i zove, poklopite i stavite da odstoji 30 minuta. Pasirajte kroz cjediljku kašikom, pa dodajte žumance, kašiku meda i nekoliko kapi soka od limuna. Ravnomjerno rasporedite po kosi i ostavite 30 minuta.
 
Protiv peruti
Na jednu kašiku maslinovog ulja stavite deset kapi ruzmarinovog ulja. Pažljivo nanesite na kosu i dobro utrljajte masirajući tjeme. Najbolje bi bilo da ostavite da deluje preko noći. Ujutro dobro isperite kosu.
Protiv mrlja od nikotina
Imate li mrlje od nikotina na noktima ili prstima, u maslinovo ulje dodajte nekoliko kapi limunova soka. Nakratko umočite prste u otopinu, pa ih dobro protrljajte.
Piling ruku s maslinovim uljem
Pomiješajte dvije kašikice maslinovog ulja sa dvije kašikice šećera. Trljajte time ruke dok se šećer ne otopi, a zatim isperite vrućom vodom. Dobit ćete svileno mekane ruke.
 
Nokti
Umačite 10 minuta nokte u smjesu maslinovog ulja u koju ste dodali žlicu limunovog soka. Ovaj recept jača nokte.
 
Krema za stopala
Samo utrljajte malu količinu ulja na stopala prije spavanja, stavite tanke čarape i probudite se sa super-mekim stopalima
 
Skidanje šminke
Na vatu ili maramicu nanesite malo maslinovog ulja i time skinite šminku. Dobro je kao bilo koje mlijeko za čišćenje šminke.
VAŽNA NAPOMENA : Maslinovo ulje je komedogeno, zatvara pore, tako da je nepogodno za masnu kožu sklonu aknama.

3 komentara:

  1. Našla sam puno rcepata za masku od maslinovog ulja, jedan probala i zgrozila se. Ovaj što si ti stavila imam osjećaj da bi i mogao uspjeti!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. o cemu se tacno radilo? pitam kako ne bih i ja naletila na njega posto sam sklona isprobavanju svega sto cujem :)

      Izbriši
  2. Izuzetno koristan post...Najvise verujem prirodnim stvarima i verujem da cu probati neki :)

    OdgovoriIzbriši