četvrtak, 7. veljače 2013.

KAKO SE KOD KUĆE BORITI PROTIV CELULITA

Iako nije vrijeme kupaćih kostima, prozračnih haljinica i kratkih vrućih hlačica nikada nije prerano da se počnemo baviti  ženskim neprijateljem broj 1. Pogađate, riječ je o njegovom visočanstvu CELULITU. Mislim da nema osobe koja ga nema (a oni koji tvrde tako sigurno bar malo lage), a bio on tu u većoj ili manjoj mjeri, smetao nam ili ne, sam neće nestati. U zadnje vrijeme ne mogu pogledati  TV ili otvoriti novine a da ne naiđem na bar jednu reklamu nekog proizvoda koji nam obećava čudo za kojim toliko žudimo. Naravno tu su i obavezna upustva za upotrebu kao što je masiranje pri nanošenju od 15 min, unošenje 2 do 3 litra vode...Ponekad se zapitam da li bi postigla isti efekat radeći sve to  i bez tog preparata. Ako okrenete pozadinu proizvoda  pa pogledate sastav, prepoznat ćete pojedine sastojke koji i sami imate kod kuće. Sada Vam neću pričati o važnosti vježbe i oslobađanju toksina iz organizma koji su podjednako bitni kao i raznorazne kremice, nego ću Vam dati samo par korisnih recepata kako napraviti domaće preparate kojima možete smanjiti naslage celulita a da pri tome ne smanjite i debljinu Vašeg  novčanika.
 Med i limun
U posudu dodajte pet kašikica meda, dvije kašikice soli i iscijeđeni sok  limuna. Nanesite smjesu, omotajte se folijom  i ostavite da djeluje oko 15 minuta te isperite.

Cimet
Cimet pospješuje izlučivanje zaostalih, otpadnih tvari iz kože i tako smanjuje masne naslage.
U posudu dodajte pet kašikica meda, tri cimeta i malo mlijeka. Ravnomjerno nanesite smjesu, omotajte se i ostavite da djeluje pola sata te isperite.

Oblog s cimetom
Mlijekom za tijelo namažite kritična područija a zatim na tu kremu obilno nanesite cimet. Nakon toga omotajte se prozirnom i ostavite da djeluje pola sata.
Kafa
Sve skupe kreme za borbu protiv celulita imaju zajednički sastojak: kofein!
Kofein poboljšava protok krvi a to je važno za poboljšanje cirkulacije, a samim time i nestajanje celulita.

Mljevenu kafu pomiješajte s mlijekom za tijelo. Mješavinu utrljajte u problematično područje. Ostavite da djeluje oko dvije minute te nakon toga tretirana područja isperite vodom..
Jedan od načina je i da koristite toz, u količini od barem jedne džezve popijene kafe. Najbolji je ukoliko je topao. Pomiješajte dvije kašike toza sa kašikom maslinovog ulja i nanesite smjesu na područije s celulitom.Kako bi učinak bio što bolji, zamotajte taj dio tijela u plastičnu foliju i sačekajte nekoliko minuta da djeluje. Nakon što ste odstranili plastičnu foliju, istuširajte se toplom vodom.

Ulje od brsljana protiv celulita
U tamnu flasu sipajte 1/2 l maslinovog ulja pa u njega potopite 20 gr listova bršljana, desetak kapi esencijalnog ulja ruzmarina i nekoliko kapi limuna. Flašu zatvoriti i ostaviti 40 dana na toplom i tamnom mjestu. Jednom dnevno malo promuckati.
Nakon toga procjediti i blagim utrljavanjem (dok koza ne upije) nanositi na područja zahvačena celulitom, svako veće kako bi ulje djelovalo tokom noći. 

Kupka s bršljanom protiv celulita
-100 g listova bršljana kuhati 10 minuta u 1 I vode, procijedi i uliti u kupku.
Otopina za mazanje
•    50 g svježih listova
•    1 l vode
Svježe nabrane listove bršljana sitno narezati, staviti ih u staklenu bocu i dodati 1 litru hladne vode, te pustiti da stoji 24 sata i nakon toga procijediti. Nakon svakog tuširanja ovom vodom natopiti mjesta zahvaćena celulitom. 

Maslinovo ulje, hrast i bršljen 
 Potrebno Vam je 200 ml maslinovog ulja, 20 g suhe i  isitnjene hrastove kore i  20g listova bršljana.  Ulje zagrijati  do tačke ključanja, dodate suhu i isitnjenu hrastovu koru i sve dobro promješati i ohladiti na sobnoj temperaturi pa dodati 20 g sitno isjeckanih listova bršljana, po mogućnosti svežih. Svakodnevno masirati mjesta sa celulitom.

Naravno, čuda se ne događaju preko noći pa će Vam se i rezultati ovih tretmana pokazati tek za neko vrijeme.

Nema komentara:

Objavi komentar