petak, 8. veljače 2013.

Jogurt

Jogurt je mliječni proizvod koji nastaje prirodnim procesom fermentacije mlijeka uz pomoć bakterija. Djelovanjem bakterija dolazi do fermentacije pri čemu laktoza prelazi u mliječnu kiselinu. Pijenjem jogurta  organizmu osiguravate minerale poput kalcija i cinka za jake kosti, zube i imunološki sustav. Pored toga on uravnotežava  probavu, a može spriječiti i razvoj enzima odgovornih za genezu raka debelog crijeva. Zahvaljujući aktivnim mliječnim fermentima, čisti organizam od toksina, sprečavajući nakupljanje otpadnih tvari  koje pogoršavaju celulit. Jogurt je također veoma dobar kad se direktno  primjenjuje na koži. Ovaj mliječni napitak djeluje antiseptično, poznat je i kao sredstvo za očuvanje svježine i vlažnosti kože a kako je bogat mliječnom kiselinom usporava pojavu bora i smanjuje one koje već postoje. Odgovara svakoj vrsti kože.
Umornu kožu možete oživjeti i osvježiti maskom od jogurta. Dovoljno je da deblji sloj jogurta držite na licu 20 minuta.
Jogurt sa bademovim uljem hrani kožu i sprečava starenje.
Jogurt sa malo limunovog soka nanijet na lice prije sunčanja spriječiće prekomjerno crvenilo kože.
 Maska od limuna i jogurta
Ova maska ima iznimno djelovanje u čišćenju pora kože vašeg lica.
Sastojci:
1/2 šoljice punomasnog jogurta
3 kašikice soka od limuna
malo mineralne vode Upute:
Nanesite na lice i vrat, izbjegavajte područje oko očiju. Isperite masku mineralnom vodom nakon 15 minuta.
 
Maska od jogurta i rotkvica
Jogurt pomiješan sa struganim rotkvicama sprečava pjege od sunca, a ako su se već pojavile, korištenjem ove jeftine maske pjege će nestati.
 
Maska za lice od banane i jogurta
Polovicu oguljene banane zgnječite, a potom dodajte jogurt i dobro sve promiješajte. Nanesite masku na očišćeno i suho lice. Ostavite masku da djeluje 15-tak minuta, isperite mlakom vodom i lice ponovo osušite.

Piling od jogurta i badema

Kako biste napravili piling za cijelo tijelo, potrebne su vam tri velike kašike jogurta i tri ribanih badema. Pomiješajte ih u posudici i ispod tuša umasirajte u tijelo i lice. Piling uklonite uz pomoć tople vode.

Jogurt za sjaj beživotne kose
Umasirajte pola šoljice jogurta u vlažnu kosu i ostavite 20 minuta. Isperite toplom vodom, zatim hladnom te operite kosu. Ponovite svake druge sedmice. Mliječna kiselina uklanja nečistoće koje kosi oduzimaju sjaj.Ova maska umiruje neposlušne kovrdže i previše naelektrisanu kosu.



Nema komentara:

Objavi komentar